Kalmar Stadsmissions jularbete

 

Frågor och svar om insamlingar och Ukraina

Vi får många frågor från människor som vill hjälpa de som flyr krigets Ukraina. Här har vi svarat på de vanligaste. 

Kalmar Stadsmission arbetar lokalt i Kalmar med människor i utsatthet. Vi möter människor i kris, människor som lever i hemlöshet, fattigdom, psykisk ohälsa och missbruk. Vi har lång erfarenhet av att möta och stötta människor i asylprocessen, som kommit hit på flykt från krig och konflikter. Vi har däremot ingen internationell verksamhet.

Det vi gör nu är att vi förbereder oss på hur vi på bästa sätt kan hjälpa människor från Ukraina kommer hit på flykt. Vi vet inte idag på vilket sätt, men vi är redo att hjälpa till!

Samtidigt fortsätter vi så klart att arbeta med de människor som kommer till oss varje dag. Vi märker att situationen i Europa skapar oro och väcker minnen. Vår personal har stor erfarenhet av att möta människor i utsatta livssituationer.

Har ni någon insamling av kläder och saker till Ukraina?

Nej, vi skickar inga kläder eller saker till Ukraina. Vi tycker att det är väldigt fint att se den solidaritet som bland annat manifesteras i privata klädinsamlingar, och är glada att det finns organisationer som bistår människor med kläder och andra förnödenheter vid gränsen.

Vi samlar som alltid in kläder till våra verksamheter, och just nu förbereder vi oss för en ökad tillströmning av människor som behöver såväl kläder som annat. På vår gåvomottagning tar vi emot saker och kläder som är hela och rena. Allt som skänks sorteras för att hamna där de gör bäst nytta. Mycket delas ut till besökare och annat säljs i vår second hand-butik vars intäkter går till vårt sociala arbete. Alla gåvor gör alltså nytta för människor i utsatthet på ett eller annat sätt, och kommer det människor hit på flykt från krigets Ukraina kommer vi att stå redo!

Här kan du läsa mer om vår insamling, hitta adress och öppettider till våra gåvomottagningar.

Kan jag hjälpa till?

Vi är många som känner oro och frustration just nu. Vi vill göra något för Ukrainas folk och vill ge stöd på så många sätt vi bara kan. De stora internationella krisorganisationerna har snabbt kommit igång med sitt arbete på plats i och omkring Ukraina. Vi ser också många privata insamlingar av kläder, mat och andra förnödenheter som skickas till det krigsdrabbade området.

Kalmar Stadsmission arbetar här i Kalmar. Just nu behöver vi hjälp på flera sätt från er som vill engagera er lokalt så att vi kan förbereda oss för att bistå människor som kommer hit med mat, kläder och stöd samtidigt som vi arbetar vidare för andra människor i utsatthet.

Vi behöver pengar för att kunna bedriva vårt arbete och samtidigt rusta för att göra mer för fler. Vill du bidra så kan du enkelt göra det här!

Vi behöver samarbeta med företag och organisationer för att på bästa sätt rusta oss för de utmaningar som väntar med anledning av kriget i Ukraina och det försämrade säkerhetspolitiska läget. Kontakta företagsansvarig här: jens.bergzen@kalmarstadsmission.se

Var en medmänniska! Kalmar Stadsmission arbetar för ett medmänskligt Kalmar. När omvärlden präglas av krig och konflikt behöver vi ta extra hand om varandra och hantera både vår egen och andras oro. Vi har precis kommit ur pandemins isolering – nu behöver vi se varandra i ögonen och fråga hur det är. Nu behöver vi kramas (om det känns bra!) och skratta när möjligheten ges. Vi behöver prata om vad som känns jobbigt och vi behöver hålla oss uppdaterade samtidigt som vi inte får fastna i negativa nyheter. På Krisinformation.se finns bra information, både om vad som är viktigt att tänka på och förbereda sig inför och hur man kan hantera sin oro.

Stå upp för humanitär rätt och människors rätt att söka skydd från krig och förföljelse! I oroliga tider är det viktigare än någonsin att vi står upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Här skriver Röda Korset bra om humanitär rätt och mänskliga rättigheter.